maandag 19 maart 2012

A Grey Hero: George R.R. Martin

Storm’s End dwindled behind them, but the red woman seemed unconcerned. “Are you a good man, Davos Seaworth?” she asked.

Would a good man be doing this? “I am a man,” he said. “I am kind to my wife, but I have known other women. I have tried to be a father to my sons, to help make them a place in this world. Aye, I’ve broken laws, but I never felt evil until tonight. I would say my parts are mixed, m’lady. Good and bad.”

“A grey man,” she said. “Neither white nor black, but partaking of both. Is that what you are, Ser Davos?”

“What if I am? It seems to me that most men are grey.”

“If half of an onion is black with rot, it is a rotten onion. A man is good, or he is evil.”

Dames en heren, de 7e held heeft lang op zich laten wachten, zie hier: GEORGE R. R. MARTIN!


Vanwaar dit enthousiasme?Vanwaar deze man met hoed en baard?

Geboren in September 20, 1948, George was altijd al een fan van comicbooks, fantasy en science fiction. Hij heeft zijn werk gemaakt van zijn passie en heeft vele boeken geschreven maar ook televisieprogramma's geregisseerd. George schreef eerst vooral geschiedenisgetrouwe boeken, wat wil zeggen, hij schreef boeken over  de middeleeuwen die zich ook in die tijd bevonden, en deze werden gewaardeerd.

George begon in 1996 met een echte Fantasyserie. Een boekenreeks die zich in een wereld afspeelde gelijkend aan die van ons, alleen bevind deze zich in een iets magischere wereld. Voordat je afhaakt omdat je niet geïnteresseerd bent in Fantasy, wacht dan even.

De Fantasy is niet de kracht van het boek, het is de manier waarop het is geschreven. De boekenserie, genaamd A Song of Ice and Fire richt zich vooral op leden van de nobele huizen. Eén gezin, de Starks, bestaat uit vader Eddard, moeder Catelyn, zonen Rob, Brandon en Rickon en dochters Sansa en Arya, maar ook de bastaardszoon Jon. Het boek is zo geschreven dat elk hoofdstuk vanuit het oogpunt van één van deze karakters is beschreven. Hierdoor verwisselt telkens het beeld van waarneming, maar er is nog meer. Er wordt ook geschreven vanuit het oogpunt van andere karakters, buiten die familie, en voordat je het weet heb je door hoe karakters naar elkaar kijken.
De wereld van George zit vol nobele huizen, machteloze koningen, brute huurlingen en arme burgers. Hier is zijn vele complotten aan toegevoegd, alle nobele huizen doen een greep naar macht, naar faam en land. Ze trouwen hun dochters met prinsen en sturen hun zonen om schildknapen te worden van 


Een lied over de aanval van Lord Tywin Lannister op zijn ongehoorzame 

edelmannen. Hebben deze een keuze? Nee, natuurlijk niet.
Het is een grauwe wereld, zelfs de meest galante ridders zijn moordenaars, elke vrouw is een hoer en de kinderen zijn verre van onschuldig. Althans, zo wordt het altijd gezien door de andere karakters.

Zo is er geen karakter goed of slecht. Elk doet alleen wat hij meent het beste is voor hem, zijn familie, zijn vrienden en de wereld. Sommigen maakt alles minder uit dan anderen, maar elk is een persoon waar je van gaat houden. Neem de lilliputter Tyrion Lannister. Hij is de zoon van de rijkste en misschien wel machtigste edelman van het hele continent, maar bij zijn geboorte stierf zijn moeder en dat heeft zijn vader hem nooit kunnen vergeven. Hij heeft een tweeling broer en zus, die net iets te vriendelijk voor elkaar zijn. Hij is lelijk en wordt door de meeste mensen aan het hof veracht. Gelukkig is hij slim, heeft hij een scherpe tong en kent hij zijn grenzen. Maar Tyrion is ook niet onschuldig.



Ik ben vorig jaar begonnen met de boeken te lezen, nadat ik door de waanzinnige televisieserie geïntroduceerd was in deze wereld. George heeft me een wereld vol de meest geloofwaardige figuren gegeven die ik ken. Ze zijn zo anders, maar zo hetzelfde als wij.

Ik zou je alleen willen vragen de boeken te lezen, want het is het waard. Elk hoofdstuk geeft je een kijkje in een nieuw stukje verhaal, een nieuwe wereld, nieuwe figuren, nieuwe steden, nieuwe complotten en gevechten. Ik kan geeneens alles uitleggen, zo complex en bijzonder is de serie.

Te lui om 5 boeken van 500+ pagina's elk te lezen? Jammer, maar als je vandaag nog begint met de tv serie, dan kun je 1 april zo verder met het tweede seizoen, waar ook Carice van Houten in speelt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten