vrijdag 10 augustus 2012

Anti-Joke


"A man sees a cute girl in a bar. He badly wants to approach her but feels insecure about himself. He thought about passing her a note. "If you like me, smile, otherwise do a backflip ;)". She read the note, smiled, stood up and did a backflip."

Haha, ik lach om de grap. Teleurstelling na een schattige opbouw. Toch is er iets bijzonders aan deze grap.

Hij begint met een klassiek scenario: de bar, de man en het meisje. Niets geeft ons een fijnere ondergrond om onder ons weg gehaald te laten worden. Het hardst kun je vallen wanneer je denkt dat je goed staat. Doordat je schrikt van een simpele opzet met een vreemd einde is de reactie van het absurde echter. Dit is een simpel idee wat in alles gebruikt wordt waarbij men het publiek wil verassen. Maargoed, een bar.

Hij vindt haar leuk. Geen wonder, ze is 'cute'. Ik ben vast niet de enige die hoopt dat ze samen eindigen. Wat is er mooier dan een happy ending? Helaas, de man is onzeker en weet niet hoe hij het meisje het beste kan benaderen. We kennen het allemaal wel, ze twijfel bij wat je moet doen. Hoe zeg je iemand dat je ze wel graag beter wil leren kennen zonder over te komen als een engerd? We leven in een wereld waar de hoeveelheid contact is verminderd onder vreemden zodat we niemand hoeven te vertrouwen met onze woordkeuze, onze goede bedoelingen. Een "Goedemorgen!" zonder een "Goedemorgen!" terug is niet leuk. Hierbij is de goede bedoeling gestraft door een mogelijk bange of chagrijnige ochtendstapper. We zijn bang om gekwetst te worden met hoe we proberen om te gaan met mensen.
Nog erger is het natuurlijk bij een aantrekkelijk persoon van het voorkeursgeslacht. Je wil graag dat diegene je mag, dat je hem/haar aan het lachen kan maken, kan vermaken. Je bent bang om vreemd over te komen, om fouten te maken die je later onder de douche nog tot in oneindigheid herhaalt met een goede oplossing. Lang verhaal kort: we leven mee met de man.

Nu komt iets nieuws, de man heeft een idee. Hij schrijft een briefje! Briljant! Hierbij kun je zorgvuldig je woorden kiezen en vanaf een veilige afstand. Minder risico. Toch geeft dit extra signalen naar het meisje. Allereerst kan hij nu schuwer lijken. Bang voor direct contact. Misschien is hij wel doof of niet in staat om te spreken. Of mysterieuzer. Een figuur die niet meteen zijn masker af doet kan bijzonder interessant zijn om een gesprek mee te voeren. Is de tekst origineel van hem? Is het zijn masker? Met het masker bedoel is het beeld dat de man geeft van wat hij niet is. Misschien wil hij ook mysterieus overkomen. Is dat mysterieus? Tenslotte is het briefje schattig. Het is een vrij rustige, vriendelijke manier om iemand niet meteen met jezelf op te zadelen.

Maar dan, de tekst op het briefje! Ongelofelijk! Wanneer ze hem ziet zitten zal het glimlachen sowieso al vanzelf gaan. Glimlachen is geen buitengewoon moeilijke of vreemde opgave. Het is een lieve, natuurlijke reactie. Deze reactie verwachten maakt de man sympathieker. Net gedaan, meneer, chapeau!
"Otherwise, do a backflip." Dit is het kenmerk van een slim persoon. Door eerst te laten zien dat hij haar de keuze geeft maakt het het wat makkelijker om er van uit te gaan dat de man het goed bedoelt. Toch is het eigenlijk geen keuze. De 'backflip' is een atletische uitdaging die maar weinig even in een bar uit kunnen voeren. Dit geeft het meisje het teken dat de man stiekem hoopt dat ze geen nee zegt, maar ook dat hij haar zo graag wil leren kennen dat hij haar het liefste geen keus geeft. Een soort mix tussen lef en wanhoop die vastberadenheid uitstraalt, erg bijzonder. Nu is het zo dat de man er dus ook van uitgaat dat het meisje begrijpt wat er staat. Er staat eigenlijk "I like you, I hope you like me too, come over here.", al is hier de humor uit gehaald. Als het meisje zich aan de 'afspraak' houdt dan zal ze moeten kiezen tussen glimlachen en een backflip doen. De een is veel makkelijker en leuker dan de ander. Hij geeft haar eingelijk geen optie, maar doet dit op een vriendelijke manier. Het blijft een briefje, ze kan het negeren, hij staat niet vlak voor haar met een aangeschoten kop schreeuwend "DO A BACKFLIP!".

Maar dan, ze lacht! Heilige Allah, Vishnu en Thor! De man heeft geluk en ze blijkt gunstig gestemd te zijn, nu kan hij dan eindel-"stood up, and did a backflip."

...


Ze heeft het gedaan. Maar ze lachtte! Het is niet te geloven dat ze een backflip kon, en nu zitten we met een teleurgestelde man en een mooi meisje die een backflip doet in een bar. We lachen, de opgebouwde spanning van verwachting ebt langzaam weg en we zijn gevuld met melancholie. Arme man.

Maar nu komt de nabeschouwing. Wat dacht het meisje? Het eerste wat je denkt is dat ze niet geïnteresseerd was. Maar glimlacht ze dan omdat ze leuk vind dat ze wel een backflip kan? Glimlacht ze omdat ze de man teleur kan stellen? Is ze boosaardig en geniet ze van de teleurstelling die ze onze held zal bezorgen? Deze passen allemaal in het rijtje: ze is niet geïnteresseerd, maar wat als ze dat wel is?
Wat nou als het meisje eerlijk glimlacht, maar alsnog graag wil laten zien dat ze een backflip kan, enkel om de man te verbazen en mogelijk voor de gek te houden met een dubbel antwoord?

Ik hoop op het laatste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten