maandag 18 juni 2012

More numbers

Beste Darwin,

Ik vond zojuist een stukje introductie in een studieboek wat mij warm maakte van binnen. Zullen we deze gezelling uitpluizen? Ik begin wel.


"Natural science is the search for “truth” about the natural world. In this definition, truth is defined by principles and laws that have evolved from observations and measurements about the natural world. The observations and measurements are reproducible through procedures that follow universal rules of scientific experimentation. They reveal properties of objects and processes in the natural world that are assumed to exist independently of the measurement technique and of our sensory perceptions of the natural world. The mission of science is to use observations and measurements to characterize the static and dynamic properties of objects, preferably in quantitative terms, and to integrate these properties into principles and, ultimately, laws and theories that provide a logical framework for understanding the world and our place in it." - Medical Imaging Physics, 4th ed, Wiley

Hier gaat het over waarnemen. Waarnemen is het belangrijkste in het vinden van een weg in de wereld. Zonder iets waar te nemen kun je nergens iets over zeggen. Niet over jezelf, niet over anderen.
"Natural science is the search for “truth” about the natural world." 
De waarheid. We zoeken alleen naar de waarheid. De waarheid bestaat niet uit leugens en geheimen. De waarheid is een kracht groter dan de wereld. Deze "waarheid" is de rede, de logica, de waarom en waarvoor voor alles.
"In this definition, truth is defined by principles and laws that have evolved from observations and measurements about the natural world."
Wat ik zeg. Het gaat om de wetten van de natuur die we hebben waargenomen en opgesteld hebben. Hier is geen ruimte voor subjectiviteit. Hoe graag je ook hebt dat de zwaartekracht in de lucht zit, het komt echt uit de aarde. Je kunt niet overleggen met een natuurwet. Natuurwetten hebben jou niet nodig, terwijl jij afhankelijk bent van ze. Oh, ja, Charles, natuurlijk is er niemand om de natuurwetten op te stellen, maar appels vallen nog steeds naar beneden en ijs smelt nog altijd bij die bepaalde hoeveelheid energie.
"The observations and measurements are reproducible through procedures that follow universal rules of scientific experimentation. They reveal properties of objects and processes in the natural world that are assumed to exist independently of the measurement technique and of our sensory perceptions of the natural world."
Reproduceerbaar. Elke keer als iemand het niet gelooft, kun je het laten zien. Misschien bestaat de meting alleen uit cijfers en een vreemd grafiekje, maar nadat je uitgelegd hebt wat de waardes zijn en hoe de meetapparatuur werkt is er geen mogelijkheid om dit niet te geloven. Er zitten regels aan de wetenschappelijke experimenten. Betrouwbaarheid en validiteit van metingen zijn uiterst belangrijk, afgezien van of de metingen verklaarbaar zijn of niet.
Opnieuw, de eigenschappen bestaat altijd. Zonder ons red de zon zich best. Licht is nog steeds een golf en een deeltje. Een foton heeft helemaal geen woorden of classificaties nodig om te doen wat hij doet. We schieten vaak te kort, en dus is er meer onderzoek nodig.
"The mission of science is to use observations and measurements to characterize the static and dynamic properties of objects, preferably in quantitative terms, and to integrate these properties into principles and, ultimately, laws and theories that provide a logical framework for understanding the world and our place in it."
We willen de wereld begrijpen. We willen zien hoe het zit. Al vanaf de eerste holbewoners in hun berenvellen proberen we de natuur te verklaren. We denken over onszelf na, over hoe wij werken en hoe we binnen de natuur vallen.

Hier is waar de egocentrische mens binnenstapt. Voor de mens draait alles om hem. De zon, de sterren, de zeeën en het dierenrijk zijn allemaal gemaakt voor hem. Hij heeft een doel. Dat doel is hem gegeven bij het leven. Van de oneindig eindige grootsheid van het universum is zijn natte planeetje het allerbelangrijkst. Is hij niet speciaal? Het is niet genoeg. Als een soort klein kind, losgelaten op de grote wereld zoekt de mens een vaderfiguur. Iemand die het altijd goed heeft. Alles in het universum is belangrijk, dus er is een logische verklaring voor. Ik ben belangrijk, denkt de man, ik ben deel van deze wereld. Hij zoekt de regels. Hij zoekt de actie die hem het resultaat geeft. Zo ontstaat een god. Door de gebrekkige kennis en begeleiding van de mens zoekt hij naar antwoorden die hij zelf verzint.
De mens is bang voor het niets. Hij weet als geen ander dat het leven een einde heeft. Wat dan? Als het leven eindigt, waarom leeft hij dan nu? Wat is het verschil tussen een lamp die even heeft gebrand en een lamp die nooit heeft gebrand? Niemand zal zich herinneren welke lamp het was.
Dus vertrouwt hij erop dat alle lampjes naar de hemel gaan. Er is een beloning. De wereld is nou eenmaal geen beloning. Wat de wereld en zijn natuur doen is niet afgemeten aan wat de mens leuk of plezierig vindt.

Darwin, daarom vind ik de gelovige mens vaak verwend. Ze nemen een monopolie op de waarheid en verbieden elkaar de vrijheid door regels op te stellen die zo dun doordacht zijn als het papier waar het op staat.
Wetenschap gaat op zoek naar waarnemingen zodat de overtuiging kan worden aangepast. Geloof negeert waarnemingen zodat de overtuiging kan worden behouden.


Met vriendelijke groet,

Sulicius Zeno Pygmalion

Geen opmerkingen:

Een reactie posten